Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Avalon Van der Horst

Inspiratie als sleutelwoord

Toen Coworkation-stichter Stuart Jones, een voormalig aanhanger van de corporate wereld, het huwelijk van zijn broer in Denemarken bijwoonde en besloot ervoor een rondreis te maken in het land, overmeesterde de reismicrobe hem. De droom om de ladder van de zakelijke wereld te beklimmen ruimde plaats voor de visie om de echte wereld te ontdekken en nooit meer afhankelijk te zijn van één locatie. Doorheen de jaren nam deze visie vaste vorm aan in Coworkation, een samenvoeging van werk en vakantie, weg van de traditionele opvatting rond werk en werkplekafhankelijkheid.

De term coworking deed al enkele jaren geleden zijn intrede in de woordenschat van de moderne, hippe mens. Tijdens het ‘samen werken’, delen bedrijven, freelancers of ondernemers een kantoor. Wanneer mensen die met verschillende zaken bezig zijn in dezelfde ruimte werken, genereert die ruimte inspiratie. Coworkation gaat een stap verder en poot een pop-up coworking locatie neer in tot de verbeelding sprekende oorden zoals Barcelona, Bali, Costa Rica, Sicilië of Thailand. Het uitgangspunt is dat locatieonafhankelijkheid, naast het samen werken, voor nieuwe ideeën en inspiratie zorgt.

Samen sterk

Studente Avalon Van der Horst zocht in 2015 een stageplek voor haar afstudeerstage in het kader van de studie Eventmanagement. Haar droomlocatie was Barcelona, nadat ze tijdens haar eerdere stage in 2014 verliefd werd op de stad. “Na wat zoeken, kwam ik uit bij Barcelona Vibes, een bedrijf van Stuart Jones, waar ik na mijn stage werd aangenomen als weekend manager. Toen hij het bedrijf doorverkocht, vroeg Stuart mijn hulp bij het opstarten van Coworkation en de rest is geschiedenis”, lacht Avalon. Ze werkt als operation manager bij het bedrijf en organiseert de reizen naar Barcelona, Bali, Thailand en Italië, die ze daarna ook ter plaatse coördineert als aanspreekpunt voor de deelnemers.

De pop-up coworkation reizen willen een antwoord bieden op de wanderlust van werknemers die dromen van in het buitenland werken zonder hun job in het thuisland op te geven. “Het is een nieuwe revolutie, die misschien tijd vraagt maar in deze steeds mobieler wordende wereld een logische volgende stap is, ook met oog op groei- en netwerkmogelijkheden”, aldus Avalon.

De organisatie beschouwt locatieonafhankelijk zijn als een ultieme vorm van vrijheid. De veranderende omgeving en het reizend werken prikkelen de zintuigen van de coworkationers, of digital nomads, zodat de ideeën blijven toestromen.

Samen leven

Coworkation komt regelmatig met nieuwe concepten aanzetten, zoals coliving. Mensen die voor een langere tijd willen werken in Barcelona, de uitvalsbasis van de organisatie, kunnen er terecht voor accommodatie. “Overnachtingen vinden voor minder dan een jaar en als niet-student is een moeilijke, en dure opgave. Daarom bieden we kamers aan voor mensen die een langere tijd vanuit Barcelona willen werken”, deelt Avalon.

Viva Barcelona!

Het is de overheersend ontspannen sfeer die Avalon zelf naar Barcelona lokte. “Het grootste verschil tussen België en Spanje is het levensritme. Alles gaat hier langzamer en relaxter. Dat is in het dagelijkse leven een fijne ingesteldheid, maar voor mijn job levert het soms problemen op. Spanjaarden nemen hun tijd om te antwoorden op mails en daar moest ik aan wennen. Verder zijn de werktijden anders. Ze beginnen ’s ochtend later, nemen een lunchpauze van zo’n twee uur en werken ‘s avond langer door.”

Voor haar job komt Avalon dagelijks in contact met mensen die hun leven en werk anders willen indelen en van hun locatieafhankelijkheid af willen. “Mensen komen bij ons terecht om hun batterijen op te laden, ze kijken uit naar de inspiratie die het loskomen uit hun vast stramien oplevert. Daarbij ontmoet men mensen met dezelfde hoop en dus dezelfde mindset. Dat is een fantastische manier om je werkdag te spenderen en je werkleven anders in te delen.”

Auteur:
Josine Buggenhout