Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Vincent Van Beirendonck

Vincent Van Beirendonck: Op het speerpunt van twee werelden

Honkvast kun je de medewerkers van Jan De Nul bezwaarlijk noemen. Voor Vincent Van Beirendonck was het verlangen om in het buitenland te werken groot. Zijn ambitie werd gerealiseerd en de internationale microbe heeft hem goed te pakken. “In de Amerika’s hebben we alleen maar mooie projecten”, steekt hij spontaan enthousiast van wal. Zijn standplaats is Panama, van waaruit hij verschillende werven overziet in beide continenten, van Canada in het noorden tot Argentinië in het zuiden en alles ertussen. Latijns-Amerika nestelde zich diep in zijn hart. “En met mijn Colombiaanse vrouw zit het er steviger dan ooit.”

Nieuwe projecten

Vincent is zeebonk noch kaaiman maar werkt wel voor een wereldbedrijf dat water en land vormgeeft. Alleen maar om te zeggen dat bij Jan De Nul mensen van een verschillend allooi aan de slag gaan. Met een korte onderbreking werkt Vincent al sinds 2012 voor het bedrijf met Vlaamse roots. Hij bestrijkt het hele continent en woonde al in Colombia, Costa Rica, Argentinië en vandaag Panama. Omwille van de centrale en strategische ligging heeft Jan De Nul er een regionaal kantoor. Vincent is er Area Controller en startte zijn opdracht er in 2020. “Samen met de Financial Controller stuur ik in de regio een team aan van expats en lokale financiële managers. Wij onderzoeken de opstart van nieuwe projecten, de financiële en administratieve risico’s, en hoe deze gecontroleerd kunnen worden. Door de sterke aanwezigheid van Jan De Nul in de Amerika’s, is er organisch een sterk team gegroeid. Er wordt strikt gewaakt over de cijfers waarbij het harmoniseren van de lokale behoeften met de verwachtingen van het hoofdkantoor voorop staan.”

Telkens een nieuwe uitdaging

Die mooie projecten waarover Vincent het heeft, zijn onder meer de aanleg van een nieuwe haven in Guyana, het uitbreiden van de haventerminal voor Katoen Natie in Uruguay en het permanente onderhoud van het toegangskanaal tot de haven van Guayaquil in Ecuador. En Jan De Nul heeft ook het eerste offshore windpark van de Verenigde Staten geplaatst. “Zowel Noord- als Zuid-Amerika zijn erg belangrijk voor de Jan De Nul. Ik hou van het project gebaseerd werken bij de firma, met steeds nieuwe uitdagingen. Elke niche en elk project heeft eigen uitdagingen met nieuwe ad hoc oplossingen. Het financiële luik is een ondersteunend radertje in het grote geheel, maar het is wel cruciaal in het welslagen van een project. De bedrijfscultuur is er ook van doordrongen dat een project slechts succes boekt door samenwerking tussen de verschillende departementen. Het geeft vanzelfsprekend voldoening om een project mee te kunnen volgen vanaf de eerste berekeningen tot de laatste betaling.”

Verbondenheid

“Samen met mijn echtgenote woon ik in Panama. We ontmoetten elkaar negen jaar geleden in Colombia. We woonden trouwens enkele jaren in België. Nadat zij haar diploma als ingenieur behaalde, sloegen we opnieuw onze vleugels uit. Voor een werkende partner is Panama een geschenk, omdat het één van de meer multiculturele landen van de regio is. Na relatief korte tijd vond zij werk bij een Europese multinational. Internationaal werken voor een Belgische werkgever combineert mijns inziens het beste van twee culturen. Er blijft een verbondenheid met de roots en daarnaast word je gevoed door lokale uitdagingen. Dit leven en werken op het speerpunt van twee culturen heeft voor mij een grote meerwaarde. Jan De Nul zorgt voor een degelijke omkadering en dat wordt weleens vanzelfsprekend gevonden. Maar in tegenstelling tot de Amerikaanse cultuur waar je een vast bedrag krijgt om alles zelf te regelen, is voor ons effectief een pakket voorzien inclusief woonst, ziekteverzekering, familiale ondersteuning, …”

Jan De Nul

On-the-job-learning

Met opleidingen economie, rechten en bedrijfskunde bracht Vincent een rugzak vol gevarieerde kennis binnen. “Maar het begint pas echt op locatie. Jan De Nul zet sterk in op ‘on-the-job-learning’: je leert door de omkadering. Mijn eerste ervaring had ik in het paradijselijke Colombiaanse Santa Maria. Ik kwam er in een zeer ervaren omgeving terecht wat me toeliet om mij snel te ontwikkelen. Maar vergis je niet, er wordt in het buitenland nog steeds twaalf uur per dag gewerkt, inclusief feestdagen. Als je op getrouwde basis in het buitenland werkt, dan heb je na vijf maanden werken één maand vakantie. Op vrijgezellenbasis is dat twee maanden tegen één. Maar voor het harde werken krijg je dan een mooie verloning. Bovendien ben ik van mening dat je zo sneller bijleert dan in een Belgische omgeving.”

Internationale microbe

“Mijn aspiratie voor een buitenlandse loopbaan groeide tijdens mijn laatste universiteitsjaren. Met een financieel diploma liggen de internationale kansen misschien minder dik gezaaid dan bij een ingenieursdiploma, maar ze zijn er wel. Het is een microbe gebleken. Het zijn lange dagen, de verantwoordelijkheid is groot, maar tijd voor routine is er niet. Voor mij is het een jas die mij perfect past. Ik werd van bij aanvang goed begeleid door ervaren collega’s en ook vlug ondergedompeld in het echte werk. Ik ben dankzij mijn job echt een ander mens geworden. Het is maar door te reizen naar de minder toeristische plaatsen dat je de wereld beter leert kennen. Ik zie mij in de toekomst wel voorgoed in het buitenland wonen, bij voorkeur in een Spaanssprekend land, zoals Colombia of Spanje. Naar een honkvast bestaan smacht ik nog niet”, besluit Vincent.

Info: Jan De Nul heeft een job voor iedereen: jobs.jandenul.com

Auteur:
Koen Van der Schaeghe