Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Gezondheidszorg en de VS

Gezondheidszorg en de VS: een match made in heaven?

De Verenigde Staten. Hét land van de vrijheid. Waar elk van de 50 staten je keer op keer verrast met zijn unieke cultuur, fauna en flora. Menig expat staat dan ook te popelen om de biezen te pakken richting The Land of Opportunity. Met de hoop dat ze gedurende hun hele verblijf kerngezond blijven, want ook eventuele medische kosten spreken jammer genoeg tot de verbeelding. $ 200 voor een Amerikaans doktersbezoekje? Take it or leave it. Een voorbereid expat is er echter twee waard.

Het Wilde Westen

Hoewel de VS enorm veel troeven heeft, blijft hun gezondheidszorgsysteem een vlek op het gewaad van Lady Liberty. Velen onder ons kennen waarschijnlijk tal van cowboyverhalen waarbij het hele gezondheidssysteem niet veel meer dan een malafide koehandel blijkt te zijn: afdingen voor ziekenhuiskamers, medicijnen verpatsen onder de toonbank, clandestiene smokkelroutes via Canada … Zo was het eerste ziekenhuisbezoek in de VS van Filip Declercq, ceo van Expat & Co, er eentje om niet te vergeten: “Mijn eerste onderhandeling voor een ziekenhuiskamer ging binnen de 20 minuten van $ 50.000 naar $ 10.000. Het was geleden van mijn bezoek aan de Souk Semmarine in Marrakech dat ik nog zo moest marchanderen!” Dan ben je maar beter goed verzekerd bij een lokale maatschappij, niet?

Ons kent ons

Elke lokale verzekeraar in de VS heeft zijn eigen netwerk van medische dienstverleners waar ze hun klanten naartoe sturen. Is jouw dokter niet aangesloten bij die maatschappij? Helaas pindakaas, op naar de volgende. Vergelijk het gerust met een vaste menukaart in een restaurant. Allergisch aan kip of ben je vegetariër? Spijtig, we serveren enkel pulled chicken. Probeer het volgende restaurant eens… In de VS kies je dus geen arts op basis van kwaliteit, expertise of persoonlijke voorkeur, zoals in België, maar ben je beperkt tot het aanbod van je verzekeraar. Tot zover de bakermat van de vrijheid. Eens je dan toch je queeste naar een aangesloten dokter voltooid hebt en eindelijk zorg toegediend krijgt, wacht je best nog even met je zegeningen te tellen.

Don’t you forget about me

Zij die in België af en toe een factuur vergeten te betalen, komen er meestal wel vanaf met enkele vriendelijke reminders. Een vergetelheid wordt dus niet al te zwaar afgestraft. In de VS is men doorgaans ietsje minder begripvol. Wie een ziekenhuis- of doktersfactuur onbetaald laat, komt op een zwarte lijst terecht. Je credit rating wordt zonder boe of ba verlaagd waardoor je geweerd kan worden bij bepaalde zorginstellingen, je kredietkaart niet verlengd wordt, je geen lening krijgt of je visum zelfs niet verlengd kan worden. Een vergetelheid kan dus vrij verregaande gevolgen hebben. Zo zie je dat verkassen naar de VS geen walk in the park is en een bepaalde voorbereiding vereist. Gelukkig ben je bij Expat & Co aan ‘t juiste adres.

Expat & Co to the rescue

Expat & Co heeft zich doorheen de jaren gespecialiseerd in het verzekeren van expats over de hele wereld, ook in The New World. We hebben voor elke naald een draad en met onze gerichte oplossingen verblijf jij met een gerust hart in de VS. Zo leasen wij verschillende netwerken van lokale verzekeraars, waardoor we de vriendjespolitiek omzeilen en je dus een stukje vrijheid teruggeven. Via datzelfde netwerksysteem voorzien we ook een derdebetalersregeling bij de meeste zorgverleners en hospitalen. Let wel: het systeem zal nooit identiek zijn aan dat van België. Soms gebeurt het bijvoorbeeld dat je toch een factuur krijgt, meestal door een administratieve fout bij de arts. Contacteer dan altijd je verzekeraar, want voor je het weet heb je een verlaagde credit score aan je rekker. Bij de pinken blijven is dus de boodschap! Met Expat & Co aan je zijde kan je ten volle genieten van al het moois dat de VS te bieden heeft. Hoewel we nu enkele valkuilen belicht hebben, blijft dit land een fan-tas-ti-sche bestemming om te wonen, te werken en te reizen. Laat je dus zeker niet tegenhouden door de vele verhalen op het Grote Boze Internet. Een goede voorbereiding is het halve werk. En Expat & Co zet je graag op weg! Heb je trouwens al gehoord van ons Kameleon-principe? Dat zorgt ervoor dat jouw verzekering zich naadloos aanpast aan het verzekeringssysteem van het land van bestemming. Ook de VS.

America, here we come!

Meer info over de verzekeringen van Expat & Co op www.expatinsurance.eu

Auteur:
Expat & co