Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Expat & co

Expat & gezond: van dokter zoeken tot kosten vermijden

Verhuizen naar het buitenland brengt een stroom aan nieuwe indrukken met zich mee. De taal, de cultuur, het klimaat ... En dan is er nog een domein dat vaak over het hoofd wordt gezien tot het plots broodnodig is: de gezondheidszorg. Waar ga je heen als je ziek bent? Hoe weet je of een arts betrouwbaar is? En wie betaalt de rekening?

In dit artikel duiken we in de wereld van medische zorg voor expats: hoe je de juiste hulp vindt, wat je kan verwachten van het zorgsysteem in je nieuwe land, en waarom een flexibele verzekering zoals die van Expat & Co, met hun Kameleonprincipe, niet alleen handig is maar zelfs essentieel.

In een vreemd zorgsysteem je weg vinden: makkelijker gezegd dan gedaan

Wie al eens ziek werd in het buitenland weet: zelfs een simpele verkoudheid kan plots veel complexer aanvoelen als je geen vaste huisarts hebt, de taal niet spreekt of niet weet of je jouw medische kosten terugbetaald krijgt. “Het was het eerste wat me overviel toen mijn dochter koorts kreeg”, zegt Marieke (36), die met haar gezin naar Portugal verhuisde. “We wisten niet of we naar een ziekenhuis of een privépraktijk moesten. En wat als ze een infuus nodig had? Moest ik dat zelf voorschieten?”

Die verwarring is volkomen normaal. Elk land heeft zijn eigen gezondheidsstructuur. Zo zijn er wereldwijd grosso modo drie verschillende zorgmodellen:

  • "Zorg-in-Natura" modellen" (bv. VK, Nederland): je betaalt weinig of niets voor de zorg, maar hebt beperkte keuzevrijheid en lange wachttijden.
  • "Terugbetalingsmodellen" (bv. België, Frankrijk): je betaalt de zorg zelf, maar krijgt (een deel van) de kosten terug via de Mutualiteit (of gelijkaardige instelling).
  • "Out-of-pocket"-systemen" (bv. VS, Thailand): je betaalt de zorg volledig zelf, tenzij je een privéverzekering hebt.

Daarbovenop komen nog de verschillen in zorgkwaliteit, kostenniveaus, wachttijden en zelfs cultuur in de omgang met patiënten. Je zou voor minder kerngezond willen blijven als expat!

Hoe vind je dan de juiste dokter of kliniek?

Gelukkig sta je er niet alleen voor. Hier zijn enkele gouden tips om als expat overal ter wereld de juiste medische zorg te vinden:

  1. Praat met locals en andere expats
    Sluit je aan bij lokale Facebookgroepen of expatfora. Vaak vind je daar specifieke threads over betrouwbare huisartsen, tandartsen of specialisten, met eerlijke reviews.
  2. Check of je werkgever een netwerk heeft
    Grote bedrijven of internationale organisaties hebben vaak een lijst van aanbevolen artsen of afspraken met privéklinieken.
  3. Gebruik gespecialiseerde platforms
    Websites zoals WhatClinic, Zocdoc, Doctoralia en Doctolib geven een overzicht per locatie met reviews en vaak ook info over talenkennis van artsen.
  4. Bezoek de lokale ‘international clinics’
    In steden met een grote expat community bestaan er vaak private medische centra met personeel dat Engels (of zelfs Nederlands) spreekt. Ze zijn duurder, maar vaak efficiënter en klantvriendelijker.
  5. Zorg dat je verzekerd bent – en dat je weet wat er gedekt is
    Een goede verzekering geeft je toegang tot artsen en garandeert dat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. De betere verzekeraars bieden ook dekking voor een tweede opinie en/of telehealth.

Uit het leven gegrepen: de spoedoperatie van Sofie

Sofie (31) uit Leuven verhuisde voor haar job als leerkracht naar Chiang Mai, Thailand. Ze koos voor de Expatverzekering van Expat & Co, met het Kameleonprincipe. Ze koos voor een Full Cover-dekking, vanaf de 1e euro. Immers, het Thaise openbare systeem is goedkoop, maar met lange wachttijden. Private ziekenhuizen zijn dan weer een stuk duurder, van zeer goede kwaliteit, maar volledig zelf te betalen.

“Ik had op voorhand gekozen voor een formule die zich kon aanpassen aan de situatie. Omdat ik via mijn school geen extra dekking kreeg, zorgde Expat & Co voor een integrale dekking. Ik voelde me gerustgesteld, maar dacht eerlijk gezegd dat ik het nooit echt nodig zou hebben.”

Tot op een avond een hevige buikpijn haar naar de spoed bracht. Na een kort onderzoek bleek dat ze een acute appendicitis had – ze moest onmiddellijk onder het mes.

“Ik lag in een openbare wachtruimte vol mensen en had hevige pijn. Dankzij mijn verzekering kon ik, zonder voorschot, worden overgeplaatst naar een private internationale kliniek. Daar sprak men Engels, kreeg ik meteen een kamer en werd ik dezelfde avond nog geopereerd.”

De operatie, ziekenhuisopname en nazorg werden volledig terugbetaald door Expat & Co. De tussenkomst verliep snel en vlot, zonder paperassen.

“Wat ik achteraf het meeste apprecieerde, is dat ik me geen zorgen moest maken over het geld. En dat ik mijn verzekering gewoon kon laten aanpassen toen ik enkele maanden later tijdelijk terug naar België kwam, van Full Cover naar aanvullend op de Belgische mutualiteit. En als ik volgend jaar weer wil vertrekken naar het buitenland volgt mijn verzekering, en past zich aan aan de lokale situatie van zorginstellingen. Ik hou mijn polis voor het leven, en die zal zich steeds blijven aanpassen”.

Wat is dat precies, het Kameleonprincipe?

Het Kameleonprincipe van Expat & Co houdt in dat je verzekering zich aanpast aan jouw context:

  • Verhuis je naar een land met een goed nationaal terugbetalingssysteem (zie boven)? Dan gebruik je je polis als aanvulling (Top-Up), en betaal je dus geen dubbele dekking. En je kan je polis overal meenemen waar zo’n terugbetalingssysteem bestaat.
  • Ga je wonen in een land met weinig publieke zorg of zorg in natura van mindere kwaliteit? Dan krijg je volledige dekking (Full Cover) via de verzekering.
  • Krijg je een goede verzekering via je werkgever? Dan zet je je persoonlijke Expat & Co-polis in sluimerstand (Sleeper), zonder dat je die hoeft op te zeggen – en zonder medische heracceptatie wanneer je opnieuw activeert.

Die flexibiliteit is uniek. De meeste verzekeraars dwingen je tot annuleren of een volledig nieuwe aanvraag – mét medische vragenlijst – zodra je situatie verandert.

Tot slot: nu geregeld, straks relax

Ziek worden in het buitenland is niet leuk, maar hoeft ook geen nachtmerrie te zijn. Met de juiste informatie, een lokaal netwerk en een slimme verzekering maak je je leven als expat een pak makkelijker.

Een goede verzekering zoals die van Expat & Co is geen overbodige luxe – het is een buffer die je beschermt wanneer het er écht toe doet. En dankzij het Kameleonprincipe hoef je niet te kiezen tussen zekerheid en flexibiliteit.

Meer weten?

Ontdek meer over het Kameleonprincipe en de verschillende zorgsystemen wereldwijd

Vraag een vrijblijvende offerte aan via expatinsurance.eu

Auteur:
Expat & co