Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Vincent Vasseur

Topbedrijf met internationale allure

Vincent Vasseur studeerde handelsingenieur en een internationale master “sustainable territorial development”. Zijn studies brachten hem naar Polen, Rwanda, Italië, Frankrijk en Brazilië. Terugkeren naar België viel hem moeilijk, met zoveel internationale ervaring. Gelukkig vond hij een uitdaging bij MIVB, die als werkgever niet moet onderdoen voor internationale bedrijven.

“Mijn eerste buitenlandse ervaring was een Erasmusuitwisseling in Warschau. Na dat semester voelde ik meteen dat ik meer internationale ervaringen wilde opdoen. Na mijn terugkeer ben ik maar 5 dagen in België gebleven en vertrok toen meteen weer voor 2 maanden, deze keer naar Rwanda via de studentenvereniging AIESEC.”

Studies

Hij gaf in Rwanda een zomercursus ondernemerschap voor studenten van de lokale universiteit. “Mijn studenten waren tussen de 20 en de 30 jaar oud en ik hielp hen met het opzetten van hun eigen onderneming. Ze kwamen uit verschillende richtingen, van biologie tot IT, en wilden hun kennis omvormen tot bijvoorbeeld een landbouwbedrijf dat hoogwaardige producten zoals vruchtensap maakt.”

Na zijn stage in Rwanda, besloot hij een andere richting in te slaan. “Als handelsingenieur leer je veel technische vaardigheden, bedrijfswetenschappen en economie, maar het komt er eigenlijk vooral op neer dat je leert hoe bedrijven zoveel mogelijk geld kunnen verdienen. Dat strookte niet met mijn eigen duurzame waarden en ik had niet het gevoel dat tijdens mijn studie al mijn vragen beantwoord waren. Daarom wilde ik nog iets extra studeren en via het Erasmus Mundusprogramma schreef ik me in voor de opleiding “sustainable territoria development”.

Mondiaal leren en werken

Erasmus Mundus is een internationaal programma, dat buiten de Europese grenzen reikt. Vincent studeerde samen met 25 andere studenten elk semester in een ander land; het programma bracht hem van Padua naar Leuven en van Parijs naar Sao Paulo. Na de opleiding bleef hij in Brazilië om er zijn stage te doen bij een consultancybedrijf voor duurzame stedelijke mobiliteit. “Wij hielpen steden met het uitwerken van een beter vervoersplan, met de nadruk op een verbeterde fietsmobiliteit. We werkten zowel met openbare aanbestedingen als met bouwpromotoren, want Brazilië is een stuk meer geprivatiseerd van België. Vergeet ook niet dat het land zo groot is als Europa.”

Na zijn stage kreeg Vincent een dubbel aanbod van zijn werkgever: vast in dienst treden als consultant, of meestappen in een nieuwe start-up rond deelfietsen. “Het was een heel fijn bedrijf om voor te werken en ik heb overwogen om te blijven. Maar de politieke situatie in Brazilië was zo onstabiel, dat ik toch besloot om terug te keren naar België en hier mijn carrière te beginnen.”

In België vond hij in MIVB de perfecte werkgever om zijn ervaring rond duurzame stedelijke mobiliteit in te zetten. “Dat is hier wel van een andere grootorde dan wat ik in Brazilië deed. Daar werkten we vooral rond fietsmobiliteit, in Brussel zijn we bezig met miljardenprojecten zoals bijvoorbeeld een nieuwe metrolijn.”

Young starterprogramma

Tijdens zijn eerste twee jaar bij MIVB volgde hij het interne “young starter” programma, waarbij MIVB hem elke 8 maanden op een andere dienst inschakelde, zodat hij een stevige interne opleiding kreeg.

“Mijn eerste project was binnen het busdepartement. Daar werkte ik mee aan een grote reorganisatie van het dispatchcenter, waarnaar chauffeurs moeten bellen bij problemen onderweg, bijvoorbeeld een ongeval of een panne. Elke dienst, dus de metro, tram, bus, veiligheid en elektriciteit, heeft zijn eigen dispatchcentrum. Dat wordt nu samengevoegd op één locatie.”

Daarna volgde een project op de financiële afdeling. “Ook hier nam ik processen onder de loep om ze uiteindelijk efficiënter te laten verlopen. Beheer van vaste activa, afschrijven van machines en installaties, jaarlijkse inventaris, … Dat zijn hele grote onderdelen van een bedrijf als MIVB.”

Het derde en laatste deel van het programma von plaats op een project bij de afdeling Strategie & Business Transformation. “We zoeken nieuwe trends in de maatschappij en de mobiliteitsmarkt om MIVB hierin te positioneren. Ik werk vooral rond gecombineerde mobiliteit: hoe verhoudt MIVB zich tegenover deelfietsen, deelsteps, Uber, … Moeten we daarmee samenwerken of is dat pure concurrentie? Verder organiseerde ik een heleboel workshops rond het nieuw ondernemingsplan voor de komende vijf jaar, zodat elke werknemer input kan geven en meegetrokken wordt in het verhaal.”

Op het moment van schrijven, werkt Vincent zoals vele anderen van thuis uit. “Midden in de coronacrisis ging ik vast aan de slag binnen de afdeling public affairs, om de relaties met de institutionele partners (het Brussel Gewest, de Brusselse gemeenten, burgerverenigingen en de Vlaamse rand) te versterken.”

Hij is erg blij met deze nieuwe uitdaging en is niet van plan snel andere oorden op te zoeken. “Ik wilde een job vinden met positieve sociale impact in een omgeving met voldoende diversiteit. MIVB was het enige bedrijf dat groot genoeg was voor zo’n young starterprogramma én perfect aansloot bij mijn persoonlijke duurzame waarden. Hier leer ik elke dag bij en voel ik me thuis.”

 

Meer info: jobs.stib-mivb.be

Auteur:
Anne Cruyt