Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Matthias Van Breusegem

Interculturele leercurve

Werken in het buitenland is voor velen een droom. Een springplank is daarbij welkom. Al bijna veertig jaar lang biedt het Prins Albertfonds daarom buitenlandse projecten aan voor jonge professionals. Laureaat Matthias Van Breusegem was één van hen en proefde via het fonds van een eerste professionele buitenlandse werkervaring. En wat blijkt? Het betekent een enorme troef en de buitenlandse microbe zal hem nog even vasthouden. Via een eerste stop in Moskou en een tweede in Dubai werkt hij momenteel in Zürich.

Context

Na een bachelor marketing, een master bedrijfskunde en een eerste werkervaring klopte Matthias aan bij het Prins Albertfonds. Wat volgde was een stroomversnelling en een rollercoaster. “Het heeft heel veel in gang gezet. Dat jaar heeft me gevormd en nieuwe mogelijkheden geboden. Ik ben professioneel en persoonlijk sneller gegroeid dan ik binnen een Belgische context had mogelijk geacht. Er was zeker geen absolute nood om naar het buitenland te verhuizen, maar mijn blik was altijd wel internationaal georiënteerd met onder meer een Erasmus in Lyon. Aan mijn vader zei ik ooit dat ik voor mijn 40ste een paar jaar in het buitenland zou willen werken. Nu, enkele jaren later, heb ik nog geen concreet plan wanneer ik terugkeer naar België.”

Doortastend

“Eind november 2021 vertrokken mijn vriendin en ik naar Moskou waar ik voor de Russische divisie van La Lorraine Bakery Group zou werken. Mijn taak was een marktanalyse van de Russische zoete bakkerijmarkt. Van het conflict met Oekraïne was nog geen sprake. Wij hadden er een mooie tijd en het klikte met het 100% Russische kantoor. Toen op een februariavond de telefoon kwam dat de oorlog elk moment kon starten, ging het allemaal heel snel. Er werden geen risico’s genomen. Waar wat later het luchtruim gesloten werd, vlogen wij nog met de laatste Aeroflot-vluchten naar Brussel. De doortastendheid van La Lorraine maakte toen echt indruk. En na een korte tussentijd in België vertrokken we naar de Verenigde Arabische Emiraten, waar ik een gelijkaardige missie had maar dan over de snelgroeiende markt in het Midden-Oosten. Ik was op dat moment behoorlijk rationeel en dacht er weinig over na, maar erop terugblikkend was het echt een rollercoaster. Op één jaar tijd woonden we op tien verschillende appartementen.”

Mindset

“Dat jaar was voor mij één grote leercurve. Je leert dagelijks omgaan met cultuurverschillen. Een internationaal bedrijf is geen homogeen geheel maar met een constructieve mindset krijg je veel gedaan. Wat er ook op je pad komt, er is altijd wel een oplossing of een uitweg te vinden. Ik denk niet te vaak ‘wat als’, maar wij durven allebei te springen en ergens voor te gaan. Als je jezelf voor een beslissing te veel vragen stelt, kan dat je ook tegenhouden. Moskou en Dubai waren boeiende en verschillende ervaringen, Rusland was sterk bureaucratisch, Dubai was zeer ondernemend. Het is net van die verschillen in bedrijfscultuur dat je veel opsteekt. Het is ook niet zo dat je je hele leven op het spel zet, je kan altijd terug.”

Aanvoelen

“Ik neem mijn ervaring zeker mee in mijn huidige job voor Lotus Bakeries in Zürich, waar ik in een heel internationaal team werk. Het is enorm spannend en boeiend om ook hier met collega’s uit verschillende werelddelen en culturen te werken. Ieder heeft een uniek profiel, een andere afkomst en diverse gebruiken. Het is een omgeving die ik in België nog niet gevonden had. Je moet elkaar aanvoelen en aan de juiste draadjes trekken om samen te werken. Aan een Zwitser vraag je iets op een andere manier dan aan een Italiaanse collega. Hou je je enkel aan je eigen manier van werken, dan bots je op muren. Je zoekt een balans, want niemand vraagt jou je eigen waarden en normen te verloochenen. Momenteel sluit ik geen buitenlandse avonturen meer uit, we zien wel waar het leven ons brengt. Ik ben alvast een ambassadeur van het Prins Albertfonds en raad het alle jongeren aan”, besluit Matthias.

Meer info:
Het Prins Albertfonds steunt jongeren die gedurende 12 maanden beroepservaring willen opdoen bij een Belgische onderneming in een land buiten Europa. www.princealbertfund.be

Auteur:
Koen Van der Schaeghe