Procesmatig emigreren

verhuizen naar het buitenland

Wie alle processen en deeltjes onder de loep neemt, moet toegeven dat een detachering, expatriatie of emigratie een complex gegeven is. We kunnen geen algemeen verhaal aanbieden, want het is persoonlijk en afhankelijk van locatie tot locatie. Maar we kunnen wel een aantal redenen aangeven waarom je jouw emigratie best voorziet van een plan van aanpak:

1. Sommige facetten vereisen gespecialiseerde kennis. Hulp vragen is allesbehalve een schande. Niemand verwacht dat je alle procedures inzake bankzaken, sociale zekerheid, huurwetgeving … beheerst. Het is veel erger om verkeerde documenten te tekenen, waardoor je bedot wordt of te veel betaalt voor een dienst. Taal kan hierin een barrière zijn, maar ook de lokale geplogenheden zijn dat. Wanneer een huurcontract in Duitsland afloopt, ben je bijvoorbeeld verplicht om het hele huis opnieuw te schilderen. Alleen al over lokale kenmerken en eigenaardigheden is een boek te schrijven.

2. Een projectmatige aanpak scheelt in de portemonnee. Aan zowat alles zijn kosten verbonden, het aansluiten of afsluiten van nutsvoorzieningen bijvoorbeeld. Kosten die je best budgetteert en die je kan reduceren door goed en tijdig te plannen. Het kostenplaatje kan je in bepaalde gevallen ook doen besluiten dat het risico op de relocatie te groot is. Dat geldt voor een onderneming, maar misschien nog meer voor een privépersoon.

3. Als je de diverse facetten van een relocatie onder de loep neemt, komen er zoveel diensten bij kijken, dat je al snel te maken hebt met een doolhof van actoren. Om de vooropgestelde timing te halen is coördinatie belangrijk. Het is een project dat gemanaged moet worden, vandaar het procesmatig denken. Daarom geven sommigen dit aspect door aan een relocatiekantoor, dat deze rugzak van je over neemt. Het laat je toe te focussen op het gezin, je job of gewoon het fantastische feit dat je kan vertrekken.

Wie een lidmaatschap bij Vlamingen in de Wereld heeft, kan rekenen op een persoonlijke dienstverlening via het contactformulier. Wij reiken je nuttige tips aan en brengen je in contact met een van onze VIW-vertegenwoordigers in het buitenland.